NIEUWS

Wedstrijd te Purmerend

Donderdag vertrokken naar Purmerend voor het volgende race weekend. De afgelopen week de laatste wijzigingen doorgevoerd. Een nieuwe motor moest erin en de aandrijving hebben we aangepast. De afgelopen week een aantal keer wezen varen in Eernewoude. De teamleden hadden deze week ook een toetsweek, dus presteren in het team en op school.

We waren mooi op tijd in Purmerend, maar wat een weer!  Erg veel wind, dus dit heeft ons een partytent gekost (vuilstort). Vervolgens hebben we zelf een mooie plek weten te maken en het kamp opgebouwd.

Vrijdagochtend heerste er een gespannen zweer, want natuurlijk hebben we proefgevaren maar wat doet de boot in de race. De tactiek was om niet snel te beginnen, want later tijdens de race zou het bewolkt worden. De batterij moest dus nog genoeg over hebben om de finish te halen. Tijdens de tocht naar de start hielt de motor in, maar we konden van start. Wat een spanning! Na ongeveer een 8 km moesten we de boot in zijn geheel resetten. De motor hielt in en waar het weg kwam wisten we nog niet, maar we moesten door. Vertrouwen geeft dit niet, maar als de boot vaarde ging hij goed.Het was een mooie route van 38 km, want je kon eigenlijk 3/4 naast de route rijden. Hebben we dan ook gedaan met zijn allen. In de gehele race hebben we de boot z’n 5x moeten resetten en dat kost gewoon veel tijd. Tijdens de race toch nog vierde gelegen met de storing die we hadden gaaf ons toch hoop en het streven werd dan ook uitvaren……

Door een prima volg bus met Harm en Arjan die Haaye continu van informatie verzorgden hebben we de vijfde plek kunnen halen. Top!!
Vervolgens kwam de vraag wat doen we? Gaan we de boot eruit halen en de storing eruit halen en of de topspeed race (sprint) meedoen. Eigenlijk was het niet moeilijk de boot ging eruit om morgen de rest te laten schrikken….hahahahaha!
De topspeed race telde ook niet mee voor het klassement. Achteraf waren we hier misschien vierde kunnen worden. De rest van de middag is het team druk bezig geweest met sleutelen aan de boot en zaterdagochtend zouden we vroeg het water in om te testen. Vrijdagavond lekker met z’n alleen aan de bbq. Erg gezellig en het was nog lang onrustig in Purmerend.

Zaterdagochtend om 8:00 uur de boot getest en het zag er goed uit. De race over 25 km zijn we iets sneller gestart als gisteren, maar nog wel beheerst. De weersomstandigheden zijn moeilijk in te schatten, maar het zou beter zijn dan gisteren. Gisteren deden onze zonnepanelen het al goed. Vandaag ging de start om de beurt en dat betekend dat we om de 10 seconden van start gingen. Op de helft van de race lagen we op de zesde plek, maar toen ging bij Haaye de gashendel verder open. Met als gevolg dat Skipper ROC Friese Poort Leeuwarden in zicht kwam. Er achter, er naast en er over heen…..Yess. Nog leuker want hierna kwamen de HAN en ROC Friese Poort Sneek ook in het zicht. Nog een kleine 8 km te gaan. In de bocht voor Purmerend lagen we derde, maar de HAN was niet van plan op te geven.

Voor de speed limit van 6 km per uur lagen we derde, dus werd er door ons al een klein vreugde dansje gedaan. De HAN ging in deze speed limit met 9 km per uur ons voorbij, dus hebben we protest in gediend. Na een tijdje bleek ook dat ROC Friese Poort Sneek een protest tegen ons had ingediend, omdat er een 15 km per uur limit was. Tijdens de palaver is gezegd, dat dit een advies was. Hadden wij dus ook niet in de routekaart opgenomen, helaas!

Ach, weet je wat de uitslag ook is we weten nu wat we kunnen en als de concurrentie al protesten tegen ons gaat voeren dan zijn ze bang……en terecht! We wisten dat de boot dit kan maar het moet er ook uit komen. Vanaf nu kunnen we hem alleen maar verbeteren. De top nog iets omhoog en we hebben nog een nieuw staartstuk (sorry het heet nu aandrijving) liggen.

Purmerend was ondanks de omstandigheden inclusief weer toch een zeer geslaagd weekend voor Sinnergy Solar Team.

Redactie SST

Geef een reactie